Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Do síně slávy českých výčepních vstoupil Jiří Klusáček

Do síně slávy českých výčepních vstoupil Jiří Klusáček

19. 9. 2016 - Jiří Klusáček z pražské restaurace Na Hradčanské získal za svůj celoživotní přínos české pivní kultuře titul Výčepní legenda Pilsner Urquell. Výčepní legenda je ocenění těch nejlepších českých hospodských, kteří jsou svým nadšením a poctivým přístupem k řemeslu vzorem pro další generaci hostinských a pozdvihují tak úroveň české pivní kultury.

Starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka na slavnostním ceremoniálu ocenil titulem Výčepní legenda Jiřího Klusáčka z restaurace Na Hradčanské. „To, že jsem se stal výčepní legendou, pro mě znamená strašně moc, už jsem na sklonku života, takže je to pro mě největší uznání, které můžu dostat,“ popsal čerstvé pocity Jiří Klusáček, který svou první plzeň načepoval už v roce 1979, a tak svým hostům servíruje dokonalé plzeňské hladinky už téměř čtyřicet let.

„Aby byl hostinský ve své profesi opravdu dobrý, musí být osobností, kvůli které budou hosté do hospody přicházet a zase se tam vracet. Jiří Klusáček je právě ten typ hospodského, na kterém za výčepem hned poznáte, že to dělá hlavou, rukama i srdcem, a že pivo od něj bude opravdu zážitek,“ popisuje Václav Berka.

02915-pivovary_plzen_nadvori-200x142.jpg

Jiří Klusáček během své mnohaleté praxe čepoval plzeňský ležák řadě známých osobností, hercům, sportovcům, dokonce i Václav Havel chodíval na jeho vyhlášenou plzeň. „Nejraději pivo čepuji na hladinku, zachová si tak jedinečný říz a čerstvost. Vše ale začíná už u čistoty výčepního zařízení a sklenic, to je naprostý základ,“ prozrazuje Klusáček recept na to jak „udělat“ nejlepší čepované pivo Pilsner Urquell a dodává: „Dobrému výčepnímu nesmí chybět hrdost na jeho profesi a vztah k pivu. Měl by být osobnost, příjemný, vždycky reprezentativní, oholený, čistě oblečený, pozitivně naladěný, a musí pečovat o trubky i sklenice. Pak může udělat to nejlepší pivo.“ Své zkušenosti předává s úspěchem nové generaci hostinských.  V roce 2015 jeho svěřenec Lukáš Vitásek zvítězil v soutěži nejlepších výčepních plzeňského piva Pilsner Urquell Master Bartender.

Titul Výčepní legenda udělil Plzeňský Prazdroj od roku 2012 již sedmi jedinečným hostinským, kteří hrdě předávají své profesní zkušenosti dál a přispívají tak k pozvednutí úrovně celého českého pohostinství.

Text a foto: Jitka Němečková, Plzeňský Prazdroj

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2018, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz